Skötselråd

Vårt jobb på Platinum Ink Piercing Company är att se till så att piercingen görs på ett korrekt sätt, sedan är det upp till dig som kund att sköta om den för att den ska läka och hålla så bra som möjligt. Här nedan finner du skötselråd för alla olika piercingar. Följ dem och din piercing blir ett snyggt smycke som du kan bära livet ut!

Läktider

Man kan byta till ring i sina hål efter hela läkningen är klar för att få bästa resultat, då byte till ring för tidigt kan medföra längre läkning och irritaion på piercingen som tar tid att få bort.

Ögonbryn 5-6 Månader
Öra (snibb) 3 Månader
Earl 8-10 Månader
Öra (brosk) 9-10 Månader
Näsvinge 7-9 Månader
Bröstvårta 9–12 Månader
Septum 3-4 Månader
Navel 9-12 Månader
Läpp 3-4 Månader
Surface minst 12 månader
Cheeks 6–9 månader
Dermal anchor 4-6 Månader
Tunga 2 Månader
Smiley 2 Månader

För alla piercingar

Ta väl hand om din kropp! Mår kroppen bra kan den läka din piercing fortare. Sov ordentligt och ät en välbalanserad kost. För att underlätta läkningen kan ett ökat intag av zink, C-och E-vitamin hjälpa till att stärka immunförsvaret. Detta finner du i fet fisk och gröna grönsaker. Multivitamintabletter kan vara ett bra tillskott.

Undvik intag av alkohol och andra droger under de inledande 2–3 veckorna, då detta kan ha en negativ inverkan på läkningen.

Utsätt inte piercingen för bakterier! Undvik kontakt med smutsiga händer, oral kontakt och bakterietäta miljöer som exempelvis bastu, solarium, badkar, simbassänger och insjöar under de inledande 4 veckorna (gärna 8 veckor). Rör piercingen enbart när du ska rengöra den! Din piercing kommer att läka snabbare om den får vara ifred.

Tvätta inte för mycket! Tvätta piercingen med en koksaltlösning morgon och kväll så länge det bildas skorpor och liknande på och kring piercingen. Passa även på att rengöra piercingen när du duschar. Tvättar du piercingen för mycket kommer den att bli torr och irriterad. Två gånger om dagen är en bra riktlinje.

Tänk på att piercingen är ett öppet, läkande sår. Det är viktigt att du tar väl hand om den och dig själv tills piercingen är helt läkt. Självklart ska du tvätta piercingen även efter att den har läkt! Tvätta med en mild tvål och vatten, precis som resten av kroppen.

Var försiktig när du tar av och på kläder så att du inte fastnar i smycket!

Ta inte ut smycket för tidigt! Hela det första året bör du ha ett smycke i för att undvika att piercingen drar ihop sig. Behåll läksmycket i så länge som möjligt, eftersom upprepade byten kan skada den läkande vävnaden. Blir smycket däremot för långt, så att du fastnar i det, så rekommenderar vi att du kommer in till studion så att vi får byta till en mer passande storlek! Tappar du smycket och har svårt att få i det igen – kom förbi studion så hjälper vi dig. Om du ska på t.ex. magnetröntgen eller opereras och inte kan ha dina vanliga smycken i rekommenderar vi smycken i PTFE-plast. Dessa smycken kan bäras tillfälligt för att förhindra att piercingen drar ihop sig.

Vi hjälper dig gärna att byta smycke om du är osäker på hur det går till!

Rengöring:

Vi rekommenderar en koksaltlösning på praktisk spray flaska som vi säljer på studion. För rengöring av munhålan vid orala piercingar rekommenderar vi en munskölj från H2Ocean, som vi också säljer på studion.
Ta en kompress och blöt denna med koksaltlösning. Håll mot piercingen i cirka en minut. Detta löser upp skorporna som har bildats på piercingen. Tvätta försiktigt bort skorporna och ta sedan en ny kompress med koksaltlösning på och håll mot piercingen samtidigt som du försiktigt masserar vävnaden runt piercingen och rör lite på smycket i cirka 2–5 minuter. Skölj sedan av piercingen med vanligt vatten, för att få bort saltresterna.

För navel, ögonbryn, bröstvårta, näsa och öra

Din piercing kommer att utsöndra sårvätska under läkningen. Detta är en klar till vitgulaktig vätska som lägger sig vid hålmynningen och torkar till skorpor. Detta sker i alla sår som läker och är helt normalt. Pilla inte på skorporna! Lös istället upp dem med koksaltlösning 2 gånger om dagen, förslagsvis morgon och kväll.

Tvätta med koksaltlösning. Ta en kompressoch blöt denna med koksaltlösning. Håll mot piercingen i cirka en minut. Detta löser upp skorporna som har bildats på piercingen. Tvätta försiktigt bort skorporna och ta sedan en ny kompress med koksaltlösning på och håll mot piercingen samtidigt som du försiktigt masserar vävnaden runt piercingen och rör lite på smycket i cirka 2–5 minuter. Skölj sedan av piercingen med vanligt vatten, för att få bort saltresterna.

Vid dusch. Tvätta piercingen det sista du gör innan du kliver ur duschen, för att få bort eventuella schampo- och tvålrester. Lös upp skorporna på piercingen genom att strila med ljummet vatten.

Vid navelpiercing är det viktigt att undvika tryck mot piercingen. Trånga byxlinningar, skärp och annat som kan skapa tryck på din navelpiercing bör undvikas under de inledande 3 månaderna. En god hållning är att rekommendera, för att undvika att hudveck bildas och skapar tryck på din piercing. Skydda piercingen genom att sätta en kompress eller ett plåster över den under natten den första veckan.

För orala piercingar

Var försiktig med intag av varma drycker, fruktjuice, kryddstark mat, tobak och alkohol de första 3 veckorna, för att inte förvärra och förlänga svullnaden.

Lek inte med smycket! Om du leker med smycket kan du få ärrbildning kring din piercing, vilket kan vara svårt att få bort. Du kan även skada tänder och/eller tandkött, och läkningen tar längre tid. Var försiktig när du äter och när du borstar tänderna, så att du inte biter i den långa läkstaven.

För att motverka svullnad kan du suga på is de första dagarna (gäller främst vid piercing i tungan) eller skölja munnen med isvatten. Sov gärna med en extra kudde under huvudet de första nätterna för att dämpa blodflödet och minska svullnad.

Rengöring:

Vid orala piercingar är det viktigt att hålla en god munhygien. Borsta tänderna morgon och kväll, och borsta även försiktigt på tunga och smycke (gäller främst vid tungpiercing och med en ny tandborste). Undvik Listerine och annan alkoholbaserad munskölj, då de är för starka och rubbar bakteriefloran i såret. Ät vid fasta tider och undvik att småäta då detta irriterar piercingen i onödan. Skölj munnen med koksaltlösning varje gång du har ätit, rökt, snusat eller druckit något annat än vatten!

Piercing kring munnen. Din piercing kommer att utsöndra sårvätska, vilket är en klar till vitgulaktig vätska som lägger sig kring hålmynningen (på utsidan) och torkar till skorpor. Detta sker i alla sår som läker och är helt normalt. Pilla inte på skorporna! Lös istället upp dem med koksaltlösning 2 gånger om dagen, förslagsvis morgon och kväll.

Tvätta med koksaltlösning. Ta en kompress och blöt denna med koksaltlösning. Håll mot piercingen i cirka en minut. Detta löser upp skorporna som har bildats på piercingen. Tvätta försiktigt bort skorporna och ta sedan en ny kompress med koksaltlösning på och håll mot piercingen samtidigt som du försiktigt masserar vävnaden runt piercingen och rör lite på smycket i cirka 2-5 minuter. Skölj sedan av piercingen med vanligt vatten, för att få bort saltresterna. Skölj sedan munnen med koksaltlösning.

Vid dusch/ansiktstvätt: Tvätta piercingen det sista du gör innan du kliver ur duschen, för att få bort eventuella schampo- och tvålrester. Lös upp skorporna genom att strila med ljummet vatten. Tvätta runt hålmynningen med Lactacyd eller annan mild, oparfymerad tvål, och skölj bort tvålskummet ordentligt. Tvätta inte piercingen med starka rengöringsprodukter för ansiktet, och var försiktig med smink runt det piercade området.

För dermal anchor

Använd plåster dagligen den första veckan för att hålla smycket på plats. Byt plåster två gånger om dagen, och rengör piercingen mellan bytena!

Rengöring:

Din piercing kommer att utsöndra sårvätska, vilket är en klar till vitgulaktig vätska som lägger sig kring hålmynningen (på utsidan) och torkar till skorpor, detta sker i alla sår som läker och är helt normalt. Pilla inte på skorporna! Lös istället upp dem med koksaltlösning ca 2-3 gånger om dagen, förslagsvis morgon och kväll (och när du byter plåster).

Tvätta med koksaltlösning. Ta en kompress,och blöt denna med koksaltlösning. Håll mot piercingen i cirka 2-4 minuter. Detta löser upp skorporna som har bildats på piercingen. Tvätta försiktigt bort skorporna kring piercingen med hjälp av exempelvis kanten på kompressen om det är svårt att komma åt, men pressa inte in den under smycket! Skölj sedan av piercingen med vanligt vatten, för att få bort saltresterna.

Vid dusch/ansiktstvätt: Tvätta piercingen det sista du gör innan du kliver ur duschen, för att få bort eventuella schampo- och tvålrester. Lös upp skorporna genom att strila med ljummet vatten. Tvätta runt hålmynningen med Lactacyd eller annan mild, oparfymerad tvål, och skölj bort tvålskummet ordentligt. Tvätta inte piercingen med starka rengöringsprodukter för ansiktet (om det är där piercingen är placerad) och var försiktig med smink runt det piercade området.

Om det uppstår svullnad och/eller rodnad kring piercingen efter läkning, vilket det kan göra om man fastnar i piercingen eller får in smuts i den, åtgärda detta på en gång! Kom in till studion snarast, så kan vi hjälpa dig med lämplig behandling. I annat fall finns risken att en underliggande infektion pressar ut din Anchor, så att du lättare fastnar i den, eller att piercingen stöts ut.